Prima pagină Noutăţi Hărţi Download Concurs Despre noi Contact
Primul site de Istorie
din
pînă în
Categorii
PageRank Checking Icon
Pe site au loc lucrari. Siteul poate functiona incorect. Ne cerem scuze pentru incomoditate.
Înapoi

Maria Bieșu, biografie (1935 - prezent)

Maria Bieșu (n.1935), cîntăreață de operă, soprană și lied din Republica Moldova.
Maria Bieșu (n.1935), cîntăreață de operă, soprană și lied din Republica Moldova.

Maria Bieșu - Primadona Operei Naționale din Republica Moldova, Artistă a Poporului, Laureată a Premiilor de Stat, profesor universitar, academician, "Doctor Honoris-Causa" , Cavaler al “Ordinului Republicii" și deţinătoarea Ordinului Naţional “Steaua României" .

Maria Bieșu s-a născut la 3 august 1935 în satul Volontiri, judeţul Cetatea Albă, România (azi satul Volontiri, raionul Ștefan Vodă, Republica Moldova), în familia Luca și Tatiana Bieșu.

Talentul muzical și dragostea pentru cîntec le-a moștenit de la mama sa, cea mai bună cîntăreață în satul natal. În 1951 Maria Bieșu a absolvit școala din Volontirovca (numele satului Volontiri în timpul Republicii Sovietice Socialiste Moldoveneşti) și a continuat studiile la o instituție de profil agrar în oraşul Leova. În timpul anilor de studenție participă activ la diverse activități culturale: cînta, dansa, conducea un cor.

În 1955 este admisă fară examene la Conservatorul de Stat din Chișinău în clasa pedagogului S. Zarifian. Încă în timpul studiilor Maria Bieșu devine populară în Republica Sovietică Socialistă Moldovenească (R.S.S.M.), fiind solistă a orchestrei de muzică populară “Fluieraș”. A absolvit Conservatorul în 1961 în clasa profesorului P. Botezat și imediat după examenele de absolvire a fost invitată la Teatrul de Stat de Operă și Balet din Chișinău, R.S.S.M.

Maria Bieșu debutează ca solistă în cadrul formației de muzică populară ”Fluieraș” cu piesa Struguraș de pe colină la un concurs raional, alături de celebrii Tamara Ciobanu și Serghei Lunchevici. Apoi, la festivalul republican, ministrul culturii a urcat special pe scenă pentru a o îndemna să vină la conservator. În 1955, în fața comisiei de examinare a Conservatorului din Chișinău, Maria Bieșu a interpretat o romanță de Liszt și aria din Dama de Pică cu atîta simțire, încît în final s-a lăsat o tăcere suspectă, după care examinatorii au exclamat în cor: ”Bravo, Marie!”, priminind nota cea mai înaltă.

A dus o viață grea, avînd și probleme de sănătate, deoarece unica sursă de existență era o bursă modestă.

În 1965, tînăra solistă, împreună cu un grup de soliști de operă, face un stagiu la teatrul La Scala din Milano, Italia. Aici, sub îndrumarea maestrului Enrico Piazza, asistentul de altădată a marelui Toscanini, pregătește rolurile principale de soprană în limba italiană din operele Tosca, Madame Butterfly, Aida și Trubadurul. Însuși Antonio Guiringuelli, directorul general al teatrului La Scala, a declarat că această tînără n-are nevoie de nici un fel de lecții – ea are un dar înnăscut.

Maria Bieșu a interpretat diverse roluri: Floria Tosca, Cio-Cio-san, Norma, Aurelia, Olga, Natalia, Ruxanda, Iolanta, Cuma, etc.: personaje din opere renumite, cu tematici variate.

Este desemnată laureată și deținătoare a Premiului III la Concursul International "P. I. Ceaikovski" din Moscova 1966; Premiul I și Cupa de Aur, pentru cea mai bună interpretare a rolului Madama Butterfly din opera "Madama Butterfly” la Concursul Internațional de canto “Miura Tamaki” Tokio, 1967. Laureată a Premiului Fondului “Irina Arhipova” și Medalia de Aur.

Devine președinte al Uniunii Muzicienilor din Republica Moldova din 1987 și Vicepreședinte al Uniunii Mondiale a Muzicienilor din Moscova din 1992.

Elena Vdovina, muzicolog din Republica Moldova, afirmă că "vocea Mariei Bieșu impresionează pînă în adîncul sufletului prin tembrul ei irepetabil, pătruns de frumusețe, căldură și prospețime. Ea te cucerește prin neobișnuita eleganță a vocalismelor, prin tehnica filigranată.

Natura a înzestrat-o pe Maria Bieşu cu calităţi distinse, necesare unui cîntăreţ de operă: vocea, muzicalitatea, talentul actoricesc.

Maria Bieşu posedă cu desăvîrşire arta scenică. Ea ştie să genereze şi să trăiască o stare de spirit adecvată fiecărui personaj în parte. În palmaresul celebrei cîntăreţe sunt incluse peste treizeci de roluri diferite ca stil, concepţie, complexitate. Una din culmile artistice, realizate de Maria Bieşu este rolul Normei din opera omonimă de V.Bellini. Această realizare a confirmat potenţialul enorm al cîntăreţei şi a consolidat-o ca actriţă de o forţă dramatică extraordinară.

Maria Bieşu este o cîntăreaţă de operă prin excelenţă, dar la fel de importantă este şi activitatea concertistică a Mariei Bieşu, în care se produce cu creaţii de cameră. În acest domeniu de activitate, Maria Bieşu s-a remarcat prin simţul fin al stilului, lucrul minuţios cu textul muzical şi cel poetic, profunzimea redării conţinutului, plinătatea emoţională şi sinceritatea interpretării.

”Maria Bieşu este trup din trupul minunatului ei popor, fiica lui care îl iubeşte cu devotament şi gingăşie. Ca toţi artiştii mari, ea contribuie la consolidarea frăţiei dintre oamenii lumii.”   (Е. Vdovina)

Articol îngrijit de: Vlada Afteni

 

Bibliografie:

  1. nationalopera.md;
  2. ereferat.org;
  3. ro.wikipwdia.org;
  4. bestmusic.ro.

Dacă doriţi să îmbunătăţiţi textul sau să adăugaţi imagini noi la acest articol transmiteţi varianta dvs pe istorialumii@gmail.com . Textul îmbunătăţit îl solicităm în format MS Word (.doc) sau Notepad (.txt). Important: indicaţi în mesaj denumirea articolului de redactat  Scrie-ne acum noi detalii pentru a îmbunătăţi acest articol !


Comentarii:

Pentru a lăsa comentarii trebuie să fiţi înregistrat şi logat pe site Click Aici
Înapoi
Istoria.md
Hărţi
Harta Bătăliilor de la Harkov şi Kursk, Războiul II Mondial. Portocaliu: înfrîngerea atacului sovietic inţial care s-a încheiat cu a treia bătalie de la Harkov, Gri: înaintarea germană de la Kursk
Harta Bătăliilor de la Harkov şi Kursk, Războiul II Mondial. Portocaliu: înfrîngerea atacului sovietic inţial care s-a încheiat cu a treia bătalie de la Harkov, Gri: înaintarea germană de la Kursk
Toate Hărţile...
Download
Link-uri utile
Banner Suport Energo
Febian IT Realizarea site-urilor
Memoria.ro
Banner Radio Vocea Basarabiei
Banner Portalul basarabenilor din România
Copyright © 2009 - 2017 istoria.md