Prima pagină Noutăţi Hărţi Download Concurs Despre noi Contact
Primul site de Istorie
din
pînă în
Categorii
PageRank Checking Icon
Pe site au loc lucrari. Siteul poate functiona incorect. Ne cerem scuze pentru incomoditate.
Înapoi

Tatiana Stepa, biografie (1963 - 2009)

Tatiana Stepa (n.1963-d.2009), interpretă româncă de muzică folk, sursă: corina-roth.blogspot.com
Tatiana Stepa (n.1963-d.2009), interpretă româncă de muzică folk, sursă: corina-roth.blogspot.com

Tatiana Stepa a fost o cîntăreaţă de muzică folk, s-a născut pe 21 aprilie 1963 la Lupeni, judeţul Hunedoara, România.

Interpreta a fost pasionată de muzică încă din copilărie, cîntînd pentru prima dată pe scenă cînd era la grădiniţă. În copilărie a luat cursuri de balet, pian, iar vioară a facut timp de 8 ani, ca instrument principal. A urmat apoi cursurile Liceului de Arhitectură din Bucureşti, aici a auzit prima dată muzica folk.

Mama sa, olteancă din Gorj a fost dată ca slugă pe cînd avea doar 10 ani. Tatăl său, originar din Moldova, a fost copil de regiment. Cei 2 au fugit în Valea Jiului pentru a scăpa de umilinţă.

Avînd în vedere că ştia să cînte la vioară, nu i-a fost greu să înveţe chitara şi astfel, în septembrie 1982, pe stadionul din Făgăraş, a debutat în Cenaclul Flacăra cu o piesa intitulata "Şi-am să-mi fac o doină" unde a stat pînă în 1985. Între 1992 şi 1996 a fost membră a Cenaclului "Totuşi iubirea" participînd la peste 2000 de spectacole. În 1985 a primit interdicţie de a concerta la "Cenaclul Flacăra", şi a lucrat timp de 11 ani în mina Lupeni, apoi ca tehnoredactor de carte la Bucureşti.

Timp de 13 ani Tatiana Stepa a susţinut peste 1 000 de spectacole pe majoritatea scenelor marilor oraşe din România, Italia, Germania, Franţa, Republica Moldova, Bulgaria. A fost invitată anual la toate marile festivaluri de muzică folk din ţară ("Om Bun", "Folk you", Sighişoara, Folkfest, Bistriţa, Alba-Iulia, Tîrgu Jiu, Baia Mare, Piatra Neamţ, Galaţi) şi la alte festivaluri concurs de muzică folk şi poezie.

Tatiana Stepa (n.1963-d.2009), interpretă româncă de muzică folk
Tatiana Stepa (n.1963-d.2009), interpretă româncă de muzică folk

A compus atît pe versuri proprii, cît şi pe ale unor mari poeţi din literatura universală şi română: Federico Garcia Lorca, Adrian Păunescu, Camelia Radulian, Elena Farago şi multi alţii.

A cîntat o bună perioadă de timp singură, apoi împreună cu Magda Puskaş a format grupul "Partaj".

Apreciată pentru tragismul şi, în acelaşi timp, puterea vocii sale, după decesul său, Tatiana a lăsat un mare gol în sufletele celor ce au cunoscut-o.

După ce şi-a împlinit dorinţa de a cînta pe scena festivalului "Folk you" din Vama Veche, pe 31 iulie 2009, în faţa unui public ce a primit-o cu căldură, artista a fost spitalizată, de urgenţă, pe 4 august, în stare foarte gravă. Vineri, 7 august 2009, în jurul orei opt dimineaţa, la Spitalul Militar din Bucureşti, Tatiana Stepa a încetat din viaţă fiind bolnavă de cancer, la doar 46 de ani.

"Dacă dragostea oferită ar fi suficientă pentru a învinge moartea, Tatiana Stepa ar fi trăit 100 de ani. A fost un om puternic, ce a ştiut să ia în glumă toate loviturile vieţii. A rîs mereu de moarte şi, în final, moartea a rîs de ea... Rămăsese o mînă de om....", sunt cuvintele, înecate de lacrimi, ale Mariei Gheorghiu, una dintre colegele de breaslă ale îndrăgitei artiste folk Tatiana Stepa.

Articol îngrijit de: Vlada Afteni

 

Bibliografie (surse):

  1. biografii.famouswhy.ro;
  2. muzica.acasa.ro;
  3. evx.ro.

Dacă doriţi să îmbunătăţiţi textul sau să adăugaţi imagini noi la acest articol transmiteţi varianta dvs pe istorialumii@gmail.com . Textul îmbunătăţit îl solicităm în format MS Word (.doc) sau Notepad (.txt). Important: indicaţi în mesaj denumirea articolului de redactat  Scrie-ne acum noi detalii pentru a îmbunătăţi acest articol !


Comentarii:

Pentru a lăsa comentarii trebuie să fiţi înregistrat şi logat pe site Click Aici
Înapoi
Istoria.md
Hărţi
Карта Бессарабской Губернии, 1883
Карта Бессарабской Губернии, 1883
Toate Hărţile...
Download
Link-uri utile
Banner Suport Energo
Febian IT Realizarea site-urilor
Memoria.ro
Banner Radio Vocea Basarabiei
Banner Portalul basarabenilor din România
Copyright © 2009 - 2017 istoria.md