Prima pagină Noutăţi Hărţi Download Concurs Despre noi Contact
Primul site de Istorie
din
pînă în
Categorii
PageRank Checking Icon
Pe site au loc lucrari. Siteul poate functiona incorect. Ne cerem scuze pentru incomoditate.
Înapoi

11 mai, istoricul zilei

- 1824 -

La Bălți, Basarabia țaristă, este deschisă o școală de tip lancastrian

La 11 mai 1824 la Bălți, Basarabia țaristă, este deschisă o școală de tip lancastrian.

 

- 1830 -

Este amplasată piatra de temelie a Catedralei Naşterea Domnului din Chişinău, Basarabia ţaristă, arhitect A.I.Melnicov

Catedrala Nasterea Domnului din Chisinau, sec.XIX, sursă:monument.sit.md
Catedrala Nasterea Domnului din Chisinau, sec.XIX, sursă:monument.sit.md

La 11 mai 1830 este amplasată piatra de temelie a Catedralei Nașterea Domnului din Chişinău, arhitect A.I. Melnikov. Iniţiativa înălţării Catedralei îi aparţine mitropolitului Chișinăului și Hotinului Gavriil Bănulescu-Bodoni (1812-1821), locul amplasării sale fiind indicat în primul plan urbanistic al Chişinăului din 1817. Construcţia s-a realizat pe timpul succesorului său, între anii 1832-1836 de către arhiepiscopul Dumitru Sulima (1821-1844). La 15 octombrie 1836 Catedrala este sfinţită și începe să funcționeze. Biserica are trei altare, central - Naşterea Domnului, laterale: sudic - Sf. Alexandru Nevski, nordic - Sf. Nicolai Mirlikysky și este executată în stilul empir rus (stil neoclasic tîrziu). Ansamblul catedralei este alcătuit din biserică, o clopotniţă cu patru niveluri şi de Porţile Sfinte.

Catedrala a fost construită în stil eclectic, o combinare a planului bizantin cruce greacă înscrisă cu principiile renascentiste de tip central. În plan reprezintă un pătat cu latura de 27 m, prin alipirea la corpul cubic a patru porticuri a cîte şase coloane de ordin doric, fiind obţinut un plan cruciform, cu faţadele soluţionate identic. Cupola, surmontată de un tambur cilindric, este susţinută de patru piloni pătraţi în secţiune, care preiau greutatea prin intermediul a patru arce dublouri şi a patru pendantivi. Învelitoarea cupolei parabolice, cu coastele radiare, era din tablă de fier. Prin tamburul larg, de 13 m lărgime, cu 12 ferestre, interiorul este inundat de lumină. Suprafeţele interioare ale pereţilor şi bolţilor au fost pictate cu subiecte biblice şi evanghelice. Părţile tencuite sugerau impresia dalelor din marmură. Catedrala a suferit în timpul celui de al doilea război mondial, turla şi cupola, interioarele fiind reconstruite cu abateri de la formele iniţiale.

Clopotniţa de patru niveluri a fost construită concomitent cu catedrala, amplasată la 40 m distanţă de ea, simetric cu catedrala şi faţă de centrul geometric al cartierului catedralei. La primul nivel al clopotniței se afla o capelă, intrarea în care avea loc printr-un portic cu două coloane, amplasat în latura sudică. Clopotnița a fost demolată în noapte de 22 pe 23 decembrie 1962 de către sovietici şi reconstruită în 1998 după imaginile de epocă.

Porţile Sfinte au fost construite pentru cel mai mare clopot care nu a încăput în dimensiunile camerei clopotelor din clopotniță propriu zisă. Pentru a găzdui clopotul mare s-a luat decizia de a fi construită o clopotniţă specială, în care a fost comasată funcţia de clopotniţă cu cea a porţii de intrare, autor arhitectul Luca Zauşkevici. Clopotniţa-poartă a obţinut forma Arcului de triumf, amplasat la intrarea pe teritoriul scuarului catedralei din direcţia Mitropoliei (distrusă în anii războiului).

Complexul Catedralei Nașterea Domnului din Chișinău este considerat monument de arhitectură de însemnătate naţională în Republica Moldova și introdus în Registrul monumentelor de istorie şi cultură a municipiului Chişinău la iniţiativa Academiei de Ştiinţe.

 

- 1876 -

A fost sfințită biserica Adormirea Maicii Domnului din satul Talmaz, județul Cetatea Albă, gubernia Basarabia.

La 11 mai 1876 a fost sfințită biserica Adormirea Maicii Domnului din satul Talmaz, județul Cetatea Albă, gubernia Basarabia.

 

- 1877 -

Guvernul României anulează tributul către Turcia, sumă pe care o pune la dispoziția Ministerului de Război

La 11 mai 1877 Guvernul României anulează tributul către Turcia (914 000 lei), sumă pusă la dispoziția Ministerului de Război.

 

- 1911 -

O echipă de gimnaști români participă la concursul internațional de gimnastică de la Torino, Italia, cucerind cupa de argint

La 11-14 mai 1911 o echipă de gimnaști români participă la concursul internațional de gimnastică de la Torino, Italia, cucerind cupa de argint. Aceasta este prima participare internațională a unei echipe românești.

 

- 1939 -

Are loc semnarea acordului economic româno-englez

La 11 mai 1939 are loc semnarea acordului economic româno-englez, care prevedea dezvoltarea schimbului de mărfuri, crearea de organizații comerciale engleze în România, înființarea de zone libere în porturile românești, etc.


Vezi şi ...

 

Bibliografie (surse):

  1. Acad. Dan Berindei, Istoria românilor, cronologie, editura Cartex, Bucureşti 2008;
  2. Dinu Poştarencu, O istorie a Basarabiei în date şi documente 1812-1940, Editura Cartier Istoric;
  3. monument.sit.md/biserici/catedrala.

Comentarii:

Pentru a lăsa comentarii trebuie să fiţi înregistrat şi logat pe site Click Aici
Înapoi
Istoria.md
Hărţi
Harta principatelor româneşti pe timpul domniei lui Mihai Viteazul, 1600
Harta principatelor româneşti pe timpul domniei lui Mihai Viteazul, 1600
Toate Hărţile...
Download
Link-uri utile
Banner Suport Energo
Febian IT Realizarea site-urilor
Memoria.ro
Banner Radio Vocea Basarabiei
Banner Portalul basarabenilor din România
Copyright © 2009 - 2017 istoria.md