Prima pagină Noutăţi Hărţi Download Concurs Despre noi Contact
Primul site de Istorie
din
pînă în
Categorii
PageRank Checking Icon
Pe site au loc lucrari. Siteul poate functiona incorect. Ne cerem scuze pentru incomoditate.
Înapoi

21 mai, istoricul zilei

- 1666 -

Se încheie prima din cele patru domnii a lui Gheorghe Duca în Moldova, acesta fiind mazilit de turci

Gheorghe Duca, de 4 ori domn al Moldovei, domn al Munteniei
Gheorghe Duca, de 4 ori domn al Moldovei, domn al Munteniei

La 21 mai 1666, stil vechi (31 mai 1666, stil nou), se încheie prima din cele patru domnii a lui Gheorghe Duca în Moldova, acesta fiind mazilit de turci.

Gheorghe Duca era un grec originar din Rumelia, venit în Moldova de mic, împreună cu părinţii săi. În timpul domniei lui Vasile Lupu îl întîlnim printre slujitorii de la curtea domnească. O căsătorie reuşită cu o fată din familia Buhuş îi asigură ulterior dregătoria de mare vistiernic în timpul domniei lui Dabija Vodă. După moartea acestuia, Dabijoaia reuşeşte prin vechile sale cunoştinţe greceşti din Istanbul să obţină firmanul domniei Moldovei pentru Gheorghe Duca, ginerele ei. “Le era tuturor cu bine, fiind şi el din boierii ţării domnit, cît nu se plînge nime nici de o strîmbătate”, scrie cronicarul Ion Neculce.

Gheorghe Duca a continuat politica internă promovată de Eustratie Dabija, întărind boierilor şi bisericii mai multe stăpîniri de sate, păduri, fîneţe etc. şi acordînd privilegii fiscale. Ca şi alţi domni, Gheorghe Duca s-a străduit să repopuleze ţara, împuternicind călugării unor mănăstiri sau persoane laice să aducă oameni străini pentru a întemeia noi sate, proaspeţii sosiţi urmînd să se bucure de înlesniri fiscale.

Totuşi, prima domnie a lui Gheorghe Duca a fost scurtă (noiembrie 1665 – 21 / 31 mai 1666). Nu se cunoaşte exact de ce a fost mazilit. Un izvor polonez spune că Gheorghe Duca ar fi fost mazilit de turci, aceştia încercînd “să pună mîna pe comorile sale” sau pentru că domnul Moldovei ar fi conspirat cu hanul Crimeii împotriva Porţii. Ultima cauză este indicată şi de Ion Neculce, dar cu precizarea că scrisorile lui Duca Vodă către han au fost scrise la îndemnul marelui vizir, care voia sa se convingă de fidelitatea hanului şi că Gheorghe Duca a fost mazilit pe nedrept. Oricum, primind firmanul de mazilire, Gheorghe Duca a trimis o sumă mare de bani la Poartă, cu intenţia de a recîştiga bunăvoinţa sultanului, banii însă nu ajung la destinaţie, fiind interceptaţi de paşa de Silistra. Domnul mazilit este dus la Istanbul (Constantinopol), iar în locul lui a fost numit domn Iliaş Alexandru.

Detalii... Gheorghe Duca, domn al Moldovei.

 

- 1814 -

Protopopul Gheorghe Batcu a sfințit biserica din satul Marinici, ținutul Orhei, Basarabia țaristă

La 21 mai 1814 protopopul Gheorghe Batcu a sfințit biserica din satul Marinici, ținutul Orhei, Basarabia țaristă, care nu era nouă. Biserica a fost adusă cu blagoslovenia mitropolitului de Chișinău și Hotin Gavriil Bănulescu-Bodoni, din satul Măcărești, unde, ridicîndu-se un nou locaș, ”biserica cea veche se găsea închisă”.

 

- 1815 -

A fost încheiată zidirea bisericii din satul Balatina, ținutul Iași, Basarabia țaristă

La 21 mai 1815 a fost încheiată zidirea bisericii din satul Balatina, ținutul Iași, Basarabia țaristă, aceasta fiind din lemn, pe temelie de piatră, acoperită cu stuf și fîn. Biserica veche fusese inundată, în iulie 1813, de apa Prutului revărsat.

 

- 1816 -

Prin decret imperial A. N. Bahmetev este desemnat în funcția de rezident imperial al Basarabiei țariste

La 21 mai 1816 prin decret imperial A. N. Bahmetev este desemnat în funcția de rezident imperial al Basarabiei țariste.

 

- 1848 -

Are loc Masacrul de la Mihalţ

La 21 mai - 2 iunie 1848 sunt ucişi de armată la Mihalţ, lîngă Alba Iulia, 12 ţărani români care ocupaseră un pămînt acaparat pe nedrept, cu un an în urmă, de contele Esterhazy. Evenimentul mai este numit şi Masacrul de la Mihalţ.

 

- 1891 -

Dumitru C. Brătianu devine şeful Partidului Liberal din România

La 21 mai 1891 Dumitru C. Brătianu devine şeful Partidului Liberal din România în urma morţii fratelui său Ion C. Brătianu.

 

- 1918 -

Regele României Ferdinand I se află în vizită la Chișinău, Basarabia

La 20-21 mai 1918 regele României Ferdinand I se află în vizită la Chișinău, Basarabia.

 

Vezi şi ...

 

Bibliografie (surse):

  1. Acad. Dan Berindei, Istoria românilor, cronologie, editura Cartex, Bucureşti 2008;
  2. Dinu Poştarencu, O istorie a Basarabiei în date şi documente 1812-1940, Editura Cartier Istoric;
  3. Domnii Ţării Moldovei, Chişinău, Civitas 2005.

Comentarii:

Pentru a lăsa comentarii trebuie să fiţi înregistrat şi logat pe site Click Aici
Înapoi
Istoria.md
Hărţi
Harta actuală a Europei
Harta actuală a Europei
Toate Hărţile...
Download
Link-uri utile
Banner Suport Energo
Febian IT Realizarea site-urilor
Memoria.ro
Banner Radio Vocea Basarabiei
Banner Portalul basarabenilor din România
Copyright © 2009 - 2017 istoria.md