Prima pagină Noutăţi Hărţi Download Concurs Despre noi Contact
Primul site de Istorie
din
pînă în
Categorii
PageRank Checking Icon
Pe site au loc lucrari. Siteul poate functiona incorect. Ne cerem scuze pentru incomoditate.
Înapoi

23 mai, istoricul zilei

- 1880 -

La Bucureşti, România, se naşte Tudor Arghezi, poet, prozator şi gazetar român, unul dintre autorii de prim rang a-i perioadei interbelice

Tudor Arghezi (n.1880-d.1967), poet român
Tudor Arghezi (n.1880-d.1967), poet român

La 23 mai 1880, la Bucureşti, România, se naşte Tudor Arghezi, poet, prozator şi gazetar român cu o carieră literară întinsă şi foarte bogată, unul dintre autorii de prim rang a-i perioadei interbelice. Biografia sciitorului, plină de cotituri, a rămas pînă astăzi controversată în multe detalii. Născut într-o familie originară din Cărbuneşti, judeţul Gorj, numele său adevărat a fost Ion N. Theodorescu. Pseudonimul Arghezi este explicat de scriitor ca fiind în legătură cu Argesis, vechiul nume al rîului Argeş. Copilăria nu i-a lăsat scriitorului decît amintiri dureroase, acesta mărturisind: “Este cea mai amară vîrstă a vieţii. N-aş mai voi să fiu o dată copil”.

Începînd cu 1900 şi pînă în 1904, poetul este călugăr la Mănăstirea Cernica. Acolo, în liniştea chiliei va învăţa, pe îndelete, taina mînuirii cuvintelor. Călătoreşte mult în Europa după care revine în România unde continuă să scrie.

Deși Arghezi nu este singurul poet care s-a lăsat fascinat de universul mărunt, nicăieri ca la el lumea viețuitoarelor fără grai nu a căpătat un contur mai unitar și mai complex. Toate aceste viețuitoare se află într-un fel de dependență afectivă față de om (“Cîntec de adormit Mitura”, volumul “Copilărești”).

Detalii... Tudor Arghezi, biografie.

 

- 1889 -

Este sfințită biserica de lemn cu hramul Nașterea Maicii Domnului din satul Buzovița, județul Hotin, gubernia Basarabia

La 23 mai 1889 este sfințită biserica de lemn cu hramul Nașterea Maicii Domnului din satul Buzovița, județul Hotin, gubernia Basarabia, a cărei construcție a început în 1884.

 

- 1918 -

În Basarabia unificată cu România au fost extinse prin decret legea generală a vămilor, a tarifelor vamale și legea marcării obiectelor fabricate din metale prețioase

La 23 mai 1918 în Basarabia unificată cu România au fost extinse prin decret legea generală a vămilor, a tarifelor vamale și legea marcării obiectelor fabricate din metale prețioase.

 

- 1918 -

Patriarhul Tihon al Moscovei și întregii Rusii a expediat mitropolitului Pimen al Moldovei actul renunțării la Basarabia

La 23 mai 1918 patriarhul Tihon al Moscovei și întregii Rusii a expediat mitropolitului Pimen al Moldovei actul renunțării la Basarabia.

 

- 1922 -

Nicolae Donici devine membru de onoare al Academiei Române

La 23 mai 1922 Nicolae Donici devine membru de onoare al Academiei Române. Trebuie remarcat faptul că Nicolae Donici este exclus din rîndurile Academiei în 1948, fiind reprimit post-mortem în 1990.

 

- 1991 -

Numele Republica Sovietică Socialistă Moldovenească a fost schimbat în Republica Moldova

La 23 mai 1991 numele Republica Sovietică Socialistă Moldovenească a fost schimbat în Republica Moldova. Aceasta îşi va proclama independenţa pe 27 august 1991.

 

Vezi şi ...

 

Bibliografie (surse):

  1. Dinu Poştarencu, O istorie a Basarabiei în date şi documente 1812-1940, Editura Cartier Istoric.

Comentarii:

Pentru a lăsa comentarii trebuie să fiţi înregistrat şi logat pe site Click Aici
Înapoi
Istoria.md
Hărţi
Harta actuală a autonomiei Găgăuzia, Republica Moldova
Harta actuală a autonomiei Găgăuzia, Republica Moldova
Toate Hărţile...
Download
Link-uri utile
Banner Suport Energo
Febian IT Realizarea site-urilor
Memoria.ro
Banner Radio Vocea Basarabiei
Banner Portalul basarabenilor din România
Copyright © 2009 - 2017 istoria.md