Prima pagină Noutăţi Hărţi Download Concurs Despre noi Contact
Primul site de Istorie
din
pînă în
Categorii
PageRank Checking Icon
Pe site au loc lucrari. Siteul poate functiona incorect. Ne cerem scuze pentru incomoditate.
Înapoi

25 mai, istoricul zilei

- 1411 -

La Roman, Moldova, este încheiat tratatul moldo-polon ce prevedea reînnoirea alianţei îndreptate împotriva Ungariei

Alexandru cel Bun, domn al Moldovei, fragment frescă de la mănăstirea Suceviţa
Alexandru cel Bun, domn al Moldovei, fragment frescă de la mănăstirea Suceviţa

La 25 mai 1411, la Roman, ţinutul Vaslui, Moldova, este încheiat tratatul moldo-polon ce prevedea reînnoirea alianţei îndreptate împotriva Ungariei şi obligaţia pe care şi-o asumă Wladyslav al II-lea Jagelo faţă de Alexandru cel Bun al Moldovei de a restitui în doi ani restul sumei pe care o datora din timpul lui Petru I al Moldovei, în caz contrar de a ceda Pocuţia.

Tratatul de la Roman se încadra în politica externă a lui Alexandru cel Bun al Modovei care recunoştea suzeranitatea lui Wladyslav Jagello, şi care a încheiat tratate de pace cu acesta în 1402, 1404, 1407, 1411 si 1415 făgăduindu-i acestuia sfat şi ajutor împotriva oricarui duşman. Alexandru s-a asigurat de sprijinul Poloniei în faţa oricărei încercări a Ungariei de a controla drumul comercial care lega sudul Poloniei, trecînd prin Moldova, de gurile Dunarii, mai precis de cetăţile Chilia şi Cetatea Albă.

În urma numeroaselor complicaţii politice şi militare cu care se confrunta regele maghiar l-au obligat să înceapă negocieri cu regele Poloniei concretizate prin tratatul semnat la Lublau la 15 martie 1412. În schimbul promisiunii ca nu-i va mai sprijini pe teutoni, Sigismund al Ungariei dorea să realizeze o întelegere cu privire la extinderea stapînirii sale asupra Valahiei şi Moldovei. Rezistenţa lui Iagello a condus la o soluţie de compromis. În eventualitatea ca voievodul de la Suceava nu li s-ar fi alăturat în lupta împotriva turcilor, Moldova ar fi fost împărţită: nord-estul cu Suceava, Iaşi şi Cetatea Alba ar fi revenit regelui Poloniei, iar sud-vestul cu Romanul, Bacăul, Bîrladul şi Chilia lui Sigismund, interesat să ia în stapînire gurile Dunării şi să-şi asigure o legătură convenabilă cu comerţul oriental.

Relaţiile moldo-polone s-au consolidat prin sprijinul acordat de Alexandru cel Bun armatelor lui Iagello în anul 1411 dar şi la asediul cetăţii Marienburg (1422) - 400 de calareţi-arcaşi. Aici, cronicarul polon Ion Diugosz, relatează vitejia moldovenilor din luptă dar şi faptul că au învins o oaste mult mai numeroasă a teutonilor. După înfrîngerea Ordinului teutonic armata moldoveană şi-a îndreptat forţele spre Dunăre, spre a face faţă primejdiei otomane.

Detalii... Alexandru cel Bun, domn al Moldovei.

 

- 1856 -

Ia fiinţă la Socola, lîngă Iaşi, Moldova, societatea Unirea, cu scopul organizării luptei pentru unirea Moldovei cu Valahia

La 25 mai 1856 ia fiinţă la Socola, lîngă Iaşi, Moldova, societatea Unirea, cu scopul organizării luptei pentru unirea Moldovei cu Valahia.

 

- 1858 -

La Cetatea Albă, Basarabia țaristă, începe să funcționeze o școală particulară de fete, întreținută de Evdokia Moiseeva

La 25 mai 1858, la Cetatea Albă, Basarabia țaristă, începe să funcționeze o școală particulară de fete, întreținută de Evdokia Moiseeva.

 

- 1917 -

La Chișinău, gubernia Basarabia, și-a desfășurat lucrările Congresul Învățătorilor moldoveni din Basarabia

La 25-28 mai 1917 la Chișinău, gubernia Basarabia, și-a desfășurat lucrările Congresul Învățătorilor moldoveni din Basarabia.

 

- 1923 -

Compozitorul George Enescu a susținut un concert în sala Teatrului Unirea din Bălți, România

La 25 mai 1923 compozitorul George Enescu a susținut un concert în sala Teatrului Unirea din Bălți, România.

 

Vezi şi ...

 

Bibliografie (surse):

  1. Acad. Dan Berindei, Istoria românilor, cronologie, editura Cartex, Bucureşti 2008;
  2. Dinu Poştarencu, O istorie a Basarabiei în date şi documente 1812-1940, Editura Cartier Istoric.

Comentarii:

Pentru a lăsa comentarii trebuie să fiţi înregistrat şi logat pe site Click Aici
Înapoi
Istoria.md
Hărţi
Harta Moldovei de-a lungul istoriei
Harta Moldovei de-a lungul istoriei
Toate Hărţile...
Download
Link-uri utile
Banner Suport Energo
Febian IT Realizarea site-urilor
Memoria.ro
Banner Radio Vocea Basarabiei
Banner Portalul basarabenilor din România
Copyright © 2009 - 2017 istoria.md