Prima pagină Noutăţi Hărţi Download Concurs Despre noi Contact
Primul site de Istorie
din
pînă în
Categorii
PageRank Checking Icon
Pe site au loc lucrari. Siteul poate functiona incorect. Ne cerem scuze pentru incomoditate.
Înapoi

30 iunie, istoricul zilei

- 1826 -

Țarul Nicolae I aprobă instituirea Comitetelor de construcţii la Chișinău și Ismail

La 30 iunie 1826 împăratul rus Nicolae I aprobă hotărîrea Consiliului de Miniştri privind instituirea Comitetelor de construcţii la Chișinău și Ismail.


- 1826 -

Țarul Nicolae I sancționează întemeierea administrațiilor de plasă în satele de stat ale Basarabiei țariste

La 30 iunie 1826 împăratul rus Nicolae I sancţionează decizia Consiliului de Miniștri cu privire la întemeierea în satele de stat ale Basarabiei țariste a administraţiilor de plasă.


- 1848 -

Are loc o puternică acţiune a maselor bucureştene în urma căreia regimul reacţionar restaurat de mitropolitul Neofit în Valahia este din nou înlăturat

La 30 iunie 1848 are loc o puternică acţiune a maselor bucureştene în urma căreia regimul reacţionar restaurat de mitropolitul Neofit este din nou înlăturat. În Valahia se formează un guvern interimar. Coloneii I. Odobescu şi I. Solomon sunt siliţi să demisioneze din armată şi să părăsească principatul.


- 1929 -

Cu sprijinul Parlamentului României, a fost finalizată și sfinţită biserica Sfinții Apostoli Petru și Pavel din Bălți (Basarabia, România), amplasată în preajma închisorii orășenești

Biserica Sfinții Apostoli Petru și Pavel din Bălți, perioada interbelică
Biserica Sfinții Apostoli Petru și Pavel din Bălți, perioada sovietică
Drapelul Uniunii Republicilor Sovietice Socialiste (URSS), 1940
Biserica Sfinții Apostoli Petru și Pavel din Bălți, perioada interbelicăBiserica Sfinții Apostoli Petru și Pavel din Bălți, perioada sovieticăBiserica Sfinții Apostoli Petru și Pavel din Bălți, azi, sursă:monument.md

La 30 iunie 1929, cu sprijinul Parlamentului României, a fost finalizată și sfinţită biserica Sfinții Apostoli Petru și Pavel din Bălți (Basarabia, România), amplasată în preajma închisorii orășenești. Biserica, din zidărie pe fundament de piatră, are plan alungit şi compartimentare tradiţională în pronaos, naos şi altar. Clopotniţa, în două caturi are la bază forma pătrată cu acoperiş piramidal în patru ape şi este amplasată pe faţada laterală dinspre sud. Tamburul octagonal deasupra naosului este încununat de un acoperiş piramidal. Ca element decorativ, exteriorul este înfrumuseţat pe perimetru de o arcatură oarbă.

La începutul secolului XX, în orașul Bălți, atunci gubernia Basarabia (Imperiul Rus), exista o singură biserică creștină Sfîntul Nicolae, construită încă pe timpul principatului Moldovei. La 1915, necesitatea construirii unei a doua biserici creștine era eminentă, populația orașului fiind în creștere. S-a decis ca noua biserică să fie edificată din fondurile Direcției Generale Penetenciare din capitala Petersburg, de aici și amplasarea bisericii în apropierea închisorii orășenești. Opera arhitectului rus A. Ivanov, Biserica Sfinții Apostoli Petru și Pavel din Bălți a rămas nefinalizată după Revoluția din 1917 din Rusia.

Au urmat timpuri vitrege pentru construcția nefinalizată fiind amenințată chiar de distrugere. Fosta gubernie Basarabia reunificată cu Patria Mamă România se supunea legilor românești care interziceau amplasarea în imediata apropierea a oricărei bisercii creștine a unei alte biserici de alt cult și invers. De aceea, începerea construcției unei sinagogi între anii 1923-24 în apropierea bisericii nefinalizate, amenința biserica cu desființarea. Cotizațiile creștinilor erau prea mici pentru a finaliza biserica în termeni utili, de aceea s-a solicitat ajutorul Parlamentului României, care a găsit fondurile necesare finalizării Bisericii Sfinții Apostoli Petru și Pavel din Bălți. Astfel construcția sinagogii a fost scoasă înafara legii, fiind amplasată prea aproape de o biserică creștină, aceasta fiind ulterior demontată.

După 10 ani de funcționare pe timpul administrației românești, biserica a fost închisă la venirea sovieticilor din 1940. Ulterior sovieticii transformă clădirea fostei biserici în școală de sport. Tot în perioada sovietică, gardul închisorii a fost lărgit astfel încît biserica să nu se mai vadă suficient de bine din stradă.

După recăpătarea independenței Republicii Moldova, clădirea bisericii Sfinții Apostoli Petru și Pavel din Bălți a fost reparată și biserica redeschisă pentru credincioși. Biserica funcționează pînă în ziua de azi.

 

Vezi şi ...

 

Bibliografie (surse):

  1. http://www.monument.md/catalog/biserici_piatra/171/
  2. www.gzt.md
  3. Acad. Dan Berindei, Istoria românilor, cronologie, editura Cartex, Bucureşti 2008;
  4. Dinu Poştarencu, O istorie a Basarabiei în date şi documente 1812-1940, Editura Cartier Istoric.

Comentarii:

Pentru a lăsa comentarii trebuie să fiţi înregistrat şi logat pe site Click Aici
Înapoi
Istoria.md
Hărţi
Harta României, 1859-1878
Harta României, 1859-1878
Toate Hărţile...
Download
Link-uri utile
Banner Suport Energo
Febian IT Realizarea site-urilor
Memoria.ro
Banner Radio Vocea Basarabiei
Banner Portalul basarabenilor din România
Copyright © 2009 - 2017 istoria.md