Prima pagină Noutăţi Hărţi Download Concurs Despre noi Contact
Primul site de Istorie
din
pînă în
Categorii
PageRank Checking Icon
Pe site au loc lucrari. Siteul poate functiona incorect. Ne cerem scuze pentru incomoditate.
Înapoi

30 iulie, istoricul zilei

- 1884 -

Se înfiinţează la Bucureşti Institutul Meteorologic Central din România 

La 30 iulie 1884 se înfiinţează la Bucureşti Institutul Meteorologic Central din România.

 

- 1921 -

Este adoptată Legea pentru definitivarea reformei agrare în Transilvania, Banat, Crişana şi Maramureş

La 30 iulie 1921 este adoptată Legea pentru definitivarea reformei agrare în Transilvania, Banat, Crişana şi Maramureş.

 

- 1929 -

Este adoptată Legea pentru reorganizarea penetenciarelor şi instituţiilor de prevenţie din România

La 30 iulie 1929 este adoptată Legea pentru reorganizarea penitenciarelor şi instituţiilor de prevenţie în baza căreia se recunoaşte regimul politic în închisori (în art. 12 alineatul 6 se prevede: „Când detenţiunea este pronunţată ca pedeapsă politică, condamnaţii vor fi închişi în celule numai dacă vor cere şi dacă construcţiunea penitenciarului permite ceasta. De asemenea deţinuţii politici vor purta îmbrăcămintea lor proprie, vor coresponda prin scrisori, primi cărţi, reviste şi orice fel de publicaţii, vizite şi să-şi procure lucrurile necesare de dormit, alimente prin propriile lor mijloace conform dispoziţiilor regulamentului. Ei vor fi obligaţi să muncească, însă vor avea facultatea să-şi aleagă una din muncile practicate în penitenciar, sub supravegherea directorului penitenciarului, să se îndeletnicească cu o muncă intelectuală").

 

- 1952 -

Se naște Ilie Ilașcu, unul din fondatorii Mișcării de Eliberare Națională din R.S.S.Moldovenească

Ilie Ilaşcu, senator român, poză din 2005
Ilie Ilaşcu, senator român, poză din 2005

La 30 iulie 1952, satul Taxobeni, raionul Fălești, R.S.S.Moldovenească (azi Republica Moldova) se naște Ilie Ilașcu, unul din fondatorii Mișcării de Eliberare Națională din R.S.S.Moldovenească, senator în Parlamentul României. Domnul Ilie Ilașcu a fost deputat în Parlamentul Republicii Moldova în două Legislaturi (1994-1998) și (1998-2000), membru al Partidului România Mare și senator în Parlamentul României (2000-2004) și (2004-2008). În perioada 2001-2008 a fost membru titular al Adunarii Parlamentare al Consiliului Europei din partea delegației României.

Ilie Ilașcu a absolvit școala militară și a servit ca ofițer în Armata U.R.S.S. Ilie Ilașcu este absolvent al facultății Economie al Institutului Agrar de la Chișinău și a lucrat economist-șef la Institutul de cercetari științifice ”Dnestr", or.Tiraspol, R.S.S.Moldovenească. După desființarea U.R.S.S. a servit Ministerul de Interne a Republicii Moldova.

Ilie Ilașcu este unul din fondatorii Mișcării de Eliberare Națională din R.S.S.Moldovenească / Republica Moldova (1988-1992). Președinte al Frontului Popular din Moldova - Filiala Tiraspol (1989-1992, an când a fost lichidată de forțele separatiste ale Republicii Moldovenești Nistrene). Participant la luptele armate de la Nistru (1992) în războiul moldo-rus de la Nistru, în calitate de comandant al detașamentului cu destinație specială ”Bujor” al Ministerului de Interne a Republicii Moldova. Fost deținut politic al regimului de la Tiraspol (1992-2001), condamnat la moarte (1993) de către o instanță neconstituțională subordonată politic Moscovei.

În rezultatul presiunilor politice efectuate asupra autorităților Federației Ruse, de către comunitatea internațională, și îndeosebi de conducerea APCE și UE, Ilie Ilașcu la 5 mai 2001 este transferat la Chișinău și predat serviciilor secrete ale Republicii Moldova și României. Multe din activitățile sale politice de la Tiraspol și îndeosebi activitatea sa în perioada de război, nu se cunosc. Însă despre unele se cunoaște foarte puțin doar din sursele militare rusești, că Ilașcu și unitatea sa specială luptând în spatele frontului a adus mari pierderi Armatei a 14 Rusești și bandelor de cazaci veniți să lupte în Transnistria.

În anul 2000, Ilie Ilașcu a primit cetățenia română și a fost ales senator în România din partea partidului ”România Mare”, județul Vaslui.

În 2004, Curtea Europeană pentru drepturile omului a admis plângerea în favoarea reclamanților (grupul Ilașcu) și a a dispus ca Rusia să achite un total de aproximativ o jumătate de milion de euro pentru despăgubiri iar Republica Moldova a fost obligată să achite o sumă mai mică.

Astăzi (2012) Ilie Ilașcu locuiește în România.

Dl. Ilașcu este Cavaler al Ordinului Steaua României (2001) și al Ordinului Republicii (R.Moldova, 2010).

 

Vezi şi ...

 

Bibliografie (surse):

  1. Acad. Dan Berindei, Istoria românilor, cronologie, editura Cartex, Bucureşti 2008.

Comentarii:

Pentru a lăsa comentarii trebuie să fiţi înregistrat şi logat pe site Click Aici
Înapoi
Istoria.md
Hărţi
Harta Principatelor Unite ale Moldovei şi Valahiei
Harta Principatelor Unite ale Moldovei şi Valahiei
Toate Hărţile...
Download
Link-uri utile
Banner Suport Energo
Febian IT Realizarea site-urilor
Memoria.ro
Banner Radio Vocea Basarabiei
Banner Portalul basarabenilor din România
Copyright © 2009 - 2017 istoria.md