Prima pagină Noutăţi Hărţi Download Concurs Despre noi Contact
Primul site de Istorie
din
pînă în
Categorii
PageRank Checking Icon
Pe site au loc lucrari. Siteul poate functiona incorect. Ne cerem scuze pentru incomoditate.
Înapoi

Gheorghe Vrabie, biografie (1939 - prezent)

Gheorhge Vrabie, artist plastic din Republica Moldova
Gheorhge Vrabie, artist plastic din Republica Moldova

Gheorghe Vrabie s-a născut la 21 martie, anul 1939 în Călinești, județul Bălți, România. Domnul Gh. Vrabie este autorul stemei Republicii Moldova, al stemei și al drapelului municipiului Chișinău, și al leului moldovenesc.

A studiat la Academia de Pictură, Arhitectură, Sculptură ”I. Repin" din Sankt Peterburg, în perioada 1962-1967. A debutat în 1961. A ilustrat pe parcursul anilor mai multe volume din literatura română și universală. Interesul artistului s-a îndreptat spre asemenea autori ca: Mihai Eminescu, Ion Druță, Grigore Vieru, Dante, Longos, Paul Valery. Grafica de carte semnată de Gheorghe Vrabie se remarcă prin siguranța liniei, precizia subiectului, rafinamentul executării.

Gheorghe Vrabie a realizat ciclul de lucrări intitulat "Hipismul". Împreună cu soția sa, Dorina Cojocaru face mai multe lucrări în mozaic.

A deschis expoziții personale în Republica Moldova și în străinătate. Printre acestea se numără cele inaugurate la Uniunea Scriitorilor, Muzeul Național de Istorie și Arheologie, Casa Naționalităților, Ambasada României în Republica Moldova, Biblioteca Națională, Centrul de Expoziții "Constantin Brîncuși" al UAP. A expus la Galeria de artă de la "Casa Cărții" din Iași, la Casa centrală a Scriitorilor din Moscova, în Sala Centrală a Uniunii Artiștilor Plastici din Odesa.

Gheorghe Vrabie a participat la manifestări expoziționale la București, Moscova, Sankt-Petersburg, Bratisalava, Viena, Washington, Alma-Ata, Plovdiv, precum și în orașe din România (Bacău, Botoșani, Moinești). De-a lungul timpul a fost invitat la diverse tabere de creație, ateliere, simpozioane în România, Federația Rusă, Letonia, Lituania, Ungaria.

Vrabie a obținut Premiul I pentru grafică la concursul organizat de Academia de Artă din Sankt Petersburg - 1964, Premiul concursului organizat pentru elaborarea stemei de Stat a Republicii Modova - 1990, Premiul Uniunii Artiștilor Plastici din Republica Moldova - 1999. În 1998 a primit distincția Maestru în Artă, iar în 2000 - medalia Eminescu.

În prezent, Gheorghe Vrabie este deținătorul celei mai înalte decorații de stat a Republicii Moldova, "Cavalerul Ordinului Republicii", primită în 2010.

Gheorghe Vrabie, Laureat al Premiului Naţional, 1988, membru titular al UAP din R.S.S. Moldovenească din 1967, Maestrul Emerit în Artă, 1996, Laureat al setului de medalii "Mihai Eminescu”, activează în sfera artei grafice de şevalet şi de carte, artei monumental-decorative, heraldicii şi cercetării ştiinţifice în domeniul artelor plastice.

După obținerea independenței R.S.S. Moldovenești și crearea Republicii Moldova, dl Gheorghe Vrabie a elaborat Stema şi Drapelul Municipilui Chişinău, simbolica Departamentului Vamal, Emblema Curţii Supreme de Justiţie, Drapelul Ligii Ofiţerilor din Republica Moldova. Lucrările plasticianului Gheorghe Vrabie se află în muzeele de artă şi colecţiile particulare din Chişinău, Bucureşti, Iaşi, Sankt-Petersburg, Moscova, Smolensk, Almatî, Washington, Filadelfia, Plovdiv, Budapesta etc. Gheorghe Vrabie a participat la diferite expoziţii în Paris, Bucureşti, Varşovia, Praga, Montreal, Bagdad, Moscova, Sankt-Petersburg, Talin, Riga etc.

"Gheorghe Vrabie a devenit unul din maeștrii de bază ai artelor plastice moldovenești. Chintesența creației lui Gheorghe Vrabie o constituie atitudinea exigentă față de artă, tendința permanentă spre desăvîrșire..."

(Olga Voronova)

Articol îngrijit de: Vlada Afteni

Bibliografie:

  1. arta.neonet.md;
  2. arteharti.wordpress.com;
  3. ro.wikipedia.org.

Dacă doriţi să îmbunătăţiţi textul sau să adăugaţi imagini noi la acest articol transmiteţi varianta dvs pe istorialumii@gmail.com . Textul îmbunătăţit îl solicităm în format MS Word (.doc) sau Notepad (.txt). Important: indicaţi în mesaj denumirea articolului de redactat  Scrie-ne acum noi detalii pentru a îmbunătăţi acest articol !


Comentarii:

Pentru a lăsa comentarii trebuie să fiţi înregistrat şi logat pe site Click Aici
Înapoi
Istoria.md
Hărţi
Harta Liniei Mannerheim, locul celor mai grele lupte din timpul războiului sovieto-finlandez
Harta Liniei Mannerheim, locul celor mai grele lupte din timpul războiului sovieto-finlandez
Toate Hărţile...
Download
Link-uri utile
Banner Suport Energo
Febian IT Realizarea site-urilor
Memoria.ro
Banner Radio Vocea Basarabiei
Banner Portalul basarabenilor din România
Copyright © 2009 - 2017 istoria.md