Prima pagină Noutăţi Hărţi Download Concurs Despre noi Contact
Primul site de Istorie
din
pînă în
Categorii
PageRank Checking Icon
Pe site au loc lucrari. Siteul poate functiona incorect. Ne cerem scuze pentru incomoditate.
Înapoi

Valeriu Saharneanu, biografie (1952 - prezent)

Valeriu Saharneanu (n.1952), jurnalist și președinte al Uniunii Jurnaliștilor din R. Moldova
Valeriu Saharneanu (n.1952), jurnalist și președinte al Uniunii Jurnaliștilor din R. Moldova

Valeriu (Vladimir) Saharneanu a fost născut pe 3 august 1952 în satul Cuizăuca, raionul Rezina, R.S.S. Moldovenească.

Valeriu face școala medie generală din satul Cuizăuca, iar ulterior urmează studiile la Universitatea de Stat din R.S.S. Moldovenească, Facultatea de Jurnalism. În anul 1987 își aprofundează cunoștințele în domeniu timp de 2 ani la Şcoala superioară de politologie, Facultatea Jurnalism din Sankt Petersburg, U.R.S.S.

Valeriu Saharneanu posedă o vastă experiență profesională în diferite țări cum ar fi: România (cursuri de tranziție democratică), Germania (cursuri de funcționare a presei libere în stat), devine corespondent special al TVNM la Moscova, coordonator, reflectarea evenimentelor legate de conflictul militar și războiul cu Rusia, declanșat în Transnistria, corespondent special la întîlnirea la nivel înalt a conducătorilor de state-membre ale O.S.C.E. de la Helsinky, Finlanda, corespondent special al TV Naționale în vizita Președintelui R. Moldova în India etc.

Valeriu Saharneanu este autor de articole referitoare la starea presei în Republica Moldova, publicate în presa națională și internațională. Este participant la Congresul Federației Internaționale a Jurnaliștilor de la Santander, Spania (1995) și Congresu l Institutului Internațional de Presă de la Moscova (1998).

De asemenea Valeriu Saharneanu se bucură de numeroase distincții și merite bune-meritate. În anul 1991 primește Medalia Republicii Moldova "Om Emerit" și titlul "Jurnalist emerit al Republicii Moldova", pentru promptitudine în organizarea reflectării la TVM a evenimentelor provocate de puciul de la Moscova din august, 1991, care au culminat cu destrămarea U.R.S.S. și cu actul de independență a Republicii Moldova, în anul 2000 primește Ordinul României "Pentru Merit", grad Comandor, pentru contribuții la cauza de integrare economică și culturală dintre România și Republica Moldova1999, Grecia, Thessaloniky, cursuri în noile tehnologii mass-media și multe altele.

În anii 1975-1987, Valeriu devine redactor inferior, redactor, redactor superior, șef de secție redacția tele-radio-informație a Comitetului de Stat pentru televiziune și radiodifuziunie a RSS Moldovenești, 2 ani mai tîrziu este redactor-șef adjunct a redacției informație a Televiziunii Naționale a Republicii Moldova, în perioada anilor 1991-1994 devine redactor-șef a Redacției Actualități, programul "Mesager" a Televiziunii Naționale a Republicii Moldova, iar începînd cu anul 1994 pînă în prezent este președinte al Uniunii Jurnaliștilor din Republica Moldova.

Valeriu Saharneanu în anul 1999 fondează și devine președinte al organizației "Forumul Alternativa Civică"; în anul 2000 este președinte al Clubului Național de Presă, iar un an mai tîrziu devine președinte al Fundației "Presa Liberă".

Valeriu a realizat diverse producții și publicații, cum ar fi: documentarul "Podul celor trei culori"(1991), filmul documentar "Per aspera..."(1993), studiul ”Libertățile mass-media în Republica Moldova" (2000) și altele.

Articol îngrijit de: Vlada Afteni

Bibliografie:

  1. ro.wikipedia.org. 

Dacă doriţi să îmbunătăţiţi textul sau să adăugaţi imagini noi la acest articol transmiteţi varianta dvs pe istorialumii@gmail.com . Textul îmbunătăţit îl solicităm în format MS Word (.doc) sau Notepad (.txt). Important: indicaţi în mesaj denumirea articolului de redactat  Scrie-ne acum noi detalii pentru a îmbunătăţi acest articol !


Comentarii:

Pentru a lăsa comentarii trebuie să fiţi înregistrat şi logat pe site Click Aici
Înapoi
Istoria.md
Hărţi
Harta actuală a autonomiei Găgăuzia, Republica Moldova
Harta actuală a autonomiei Găgăuzia, Republica Moldova
Toate Hărţile...
Download
Link-uri utile
Banner Suport Energo
Febian IT Realizarea site-urilor
Memoria.ro
Banner Radio Vocea Basarabiei
Banner Portalul basarabenilor din România
Copyright © 2009 - 2017 istoria.md